Närebos historia

Gården Närebo omnämns första gången 1541 i jordeboken. Då stavades namnet Nerrebo, som sedan genom århundraden blev Nedrebo, Nærebo och vid slutet av 1700-talet Närebo. Vid denna tid flyttades gården till dess nuvarande belägenhet i samband med att grannfastigheten Gethalla förvärvades och slogs samman med Närebo. Magasinsbyggnaden och mangårdsbyggnaden samt parkträden härrör från denna tid.
Fram till 1808, då den siste av släkten Ekebladh gick ur tiden, ägdes gården av denna släkt. Clas Julius Ekebladhs bortgång avslutade en lång epok, där först o främst Stola men också ett antal gårdar, som släkten förfogat över bytte ägare.
1946 förvärvade min farfar gården och 1972 övertog min far gården.
Efter mjölkproduktionens upphörande bedrevs det en tid slaktsvinsproduktion, men efter min fars övertagande så har köttproduktion varit dominerande. Denna upphörde helt 2004, då vi startade den nya butiken och restaurangen.
Idag är gårdens 145 ha inriktade på spannmålsproduktion. Vi har även ett flertal växthus samt frilandsodlingar som förser restaurang- och butiksverksamheten med färska grönsaker under säsong.

2004 byggde vi nya lokaler för vår gårdsbutik samt restaurang och
2012 stod ladugården klar med nybyggt hotell och konferens.
// C-G Carlander

November 2017  i ny regi & anda "Närebo Turism & Event"
Ägare & Ledning samt Res
taurangansvarig.

Anette Furuby Björkman,  Arbetat som Redovisningsekonom. Högskoleexamen i Hållbar Turismutveckling. Drivit egen Sallad & Smörgåsbutik i Göteborg. Många års erfarenhet av ideellt arbete inom föreningslivet i Lidköping med b.l.a förtroendeuppdrag som kassör i Vänerslingans förening som är ett Landsbygdsprojekt.
Stort intresse och brinner för matlagning med fokus på närproducerat och så hållbart som möjligt och laga god mat från grunden efter säsong!

 

Butik & Marknadsföringsansvarig.

Petra Kroon, Arbetat som Projektledare för "Vänerslingan" ett Leaderfinansierat Landsbygdsprojekt, Projektledning inom Gröna näringar & Turism, Verksamhetsutvecklare inom Svenska Kyrkan och Studieförbund, erfarenhet av försäljning butik och café. Många års erfarenhet av ideellt arbete och förtroendeuppdrag i Hela Sverige Skall Leva. Grundkurs i småskalig Landsbygdsturism & Outdoor utomhusmatlagning.

Vår lilla Hustomte & Allt i allo.
Alicja Lacek, Arbetat på Gården i 14 år och är navet i alla dagliga sysslor. Sköter om Gårdshotellet & Växthus och är en fena på att lägga in Gårdens Gurkor.

"Vi har också förmånen att ha fin och hjälpsam extrapersonal hos oss under högsäsongerna som gör sitt yttersta för att Gästen skall trivas"

Vår tanke är att driva vidare Närebo och tillföra lite ny anda samt det där lilla extra...
Varmt Välkommen till Vår Värld av Doft, Smak & Välbehag!